donderdag 8 maart 2007

Omhuizen bij Bibliotheek Biotechnion

Voorheen had iedere bibliotheeklocatie haar eigen systeem om boeken en tijdschriften terug te vinden en op te slaan. In het Forumgebouw komt de hele collectie bij elkaar. Daarom is het noodzakelijk dat er één plaatsingssysteem komt voor de diverse onderdelen van de collectie. Om van het “oude” systeem naar het “nieuwe” systeem om te schakelen moesten dus vele kilometers collectie worden omgenummerd. Hier werd ongeveer twee jaar geleden mee begonnen en de klus is nog altijd niet af.

Bibliotheek Biotechnion (BIBIOT) heeft haar tijdschriftencollectie verspreid over drie verdiepingen. Op de eerste verdieping stonden de lopende tijdschriften, op de begane grond stonden de ingebonden tijdschriften tot 1988 en in de kelder stonden de tijdschriften van voor 1988 en de afgesloten tijdschrifttitels, allemaal in alfabetische volgorde van de tijdschrifttitel. In het nieuwe systeem krijgt ieder tijdschrift een uniek nummer en de tijdschriftencollectie wordt op volgorde van dit nummer opgeslagen in het magazijn.

Het zou te veel tijd kosten om de collectie pas bij de verhuizing in de juiste volgorde te zetten. Vandaar dat dit enkele maanden geleden is gebeurd. Negen (werk)dagen lang heeft het personeel van BIBIOT (drie à vier mensen), samen met een team verhuizers (vier mensen) van de firma Convoi de hele tijdschriftencollectie op de juiste volgorde gezet. De bibliotheek hoefde hiervoor niet dicht.



Alhoewel de operatie groot was, denkt seniormedewerkster Nelly Roefs nog met veel plezier terug aan die tijd: “wij hadden zo'n schik met de jongens van Convoi, dat wij in het geheel niet blij waren, dat het al na negen dagen gepiept was. Zonder het personeel van Bibiot hadden ze het niet gered in negen dagen, vertelden de mensen van Convoi.” De omhuisactie zorgde wel voor enige verwarring bij de gebruikers van de bibliotheek. “mensen in het gebouw dachten dat wij al weg gingen”, zegt Roefs.

De omhuisoperatie is nu voltooid en BIBIOT is klaar voor de verhuizing.