dinsdag 6 maart 2007

Met pijn in het hart

Iedereen begint ondertussen verhuiskriebels te krijgen. De blauwe containers voor het oud papier worden overal goed gevuld bij het opruimen van de bureaus en kasten van mijn collega's. Zelf loop ik er ook mee te worstelen. Weggooien, bewaren, mee naar huis nemen, elders onderbrengen?
Zo heb ik nog een boekenkast vol met literatuur over cacao. De boom of het gewas dat het belangrijkste ingrediënt vormt voor dat lekkere reepje chocolade.
Een erfenis van bijna 10 jaar lang onderzoek. In die verzameling zat ook het Ostendorf archief. F.W. Ostendorf was een onderzoeker die in Nederlands Indië ooit met rubber begon. Na zijn promotie in 1933 stapte hij over op cacao-onderzoek. Na de oorlog werd hij directeur van het landbouwproefstation in Suriname. Hij eindigde zijn carrière bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Cacao heeft hem altijd beziggehouden, en hij had een indrukwekkend kaartensysteem met geannoteerde literatuur gegevens. Het kaartsysteem dekte de hele periode van 1500 tot eind 1960. Soms werden er van bepaalde boeken of artikelen pagina's lange annotaties gemaakt, compleet met gedetailleerde kaarten die werden nagetekend. Hij was bezig om een boek over de botanie en geschiedenis van de cacao te schrijven. In het archief zitten veel concept hoofdstukken. Maar ook nog allerlei aantekeningen, en waarnemingen van proeven die hij heeft uitgevoerd. Het meest bijzondere daaraan vond ik dat hij in de oorlog, tijdens Japanse bezetting, heeft kunnen doorwerken in Buitenzorg (Bogor) aan zijn cacao-onderzoek. Dat archief had ik altijd bewaard voor na mijn pensionering. Maar nu lag het echt in de weg, met de aanstaande verhuizing, kan ik het niet meer goed bewaren, en thuis past het ook niet. Gelukkig ik heb een goede bestemming gevonden. De chocoladefabriek . De chocoladefabriek wordt een doe-museum rond het thema van cacao en chocolade, midden in het hartje van Amsterdam. In 2008, als alles goed gaat, beginnen ze met de bouw. Er komt ook een documentatiecentrum in de Chocoladefabriek. Nu wordt allerhande nog opgeslagen in een pakhuis op het Prinseneiland maar in 2009 wordt het allemaal tentoongesteld. Het Ostendorf archief zal daar ook zijn plekje krijgen. Maurits Rubinstein, de initiatiegnemer van de Chocoladefabriek, heeft het twee weken geleden opgehaald, samen met nog wat boeken over cacao. Daar ging dus een paar jaar van mezelf